Derékfájás, nyaki és hátfájdalom lelki oka

Derékfájás, nyaki és hátfájdalom lelki oka

Mitől fáj a gerincem?

Az előző két részben – 6 működő módszer a derékfájás elűzésére és Megszabadulnál a fájdalomtól? 7+1 jótanács –   a hát és derékfájás fizikai okairól olvashattál, ebben a részben most megnézzük, vajon milyen pszichés tényezők állhatnak a háttérben?

A betegségek lelki üzenete leginkább azért jelentkezik, hogy arra késztessen, állj meg egy rövid időre, és tegyél fel magadnak néhány kérdést: miben segít ez nekem? Mi a jó ebben, amit eddig még nem vettem észre? Milyen változtatásokat vezethetek be az életembe? Egyáltalán, mit ismerhetek itt fel, amire eddig nem is gondoltam?

Kezdjük a legelején. Az emberré válást a felegyenesedés tette lehetővé. Így a gerincoszlop az emberi felemelkedés középpontjában helyezkedik el, az energiának is ezen a tengelyen kell felfelé haladnia. A SHIATSU tana, a Hagyományos Kínai Gyógyászat is tanítja és alkalmazza azokat az energiákat, és alkalmazza gyógyító erejüket, melyek többek között a gerincoszlop mentén áramlanak az energia csatornákban, az ú.n. meridiánokban.

Indiában az energiakígyó, – amit Kundalíninek neveznek, – felébresztése az elsődleges energetikai feladat a szellemi emberré való formálódásunk szempontjából. Ennek oka, hogy kezdettől fogva nagyon erősen jelen van bennünk a vágy a szellemi útkeresésre, a morális gondolkodásra, a szeretet kifejezésére és befogadására.

Számos nép és kultúra mitológiájában az Életfa volt a gerincoszlop megfelelője, amin keresztül – mint egy létrán – fel lehetett jutni a pokolból a mennyországba: alsó (tudattalan) világunkból a felső (tudatos) szintre, a férfias és nőies erők integrációja által. Tehát az egyensúlyt a férfi és a női poláris erők egyesítésén keresztül valósíthatjuk meg, ezen az úton érhetjük el.

A pólusok váltakozása egyértelműen megmutatkozik a gerincoszlop egész hosszában, hiszen minden csontos csigolyatest után egy ruganyos porckorong következik, így váltakozik ezzel a nőies és férfias jelleg. A szilárdságról és stabilitásról a férfias rész gondoskodik, míg a vizes-zselés anyag az éppen olyan fontos rugalmasságot és alkalmazkodóképességet biztosítja számunkra.

Nézzük meg a gerincoszlopot, problémáinak jelentését szakaszaira bontva.

Elsőként nagyon fontos az, hogy az egyensúly megtartása érdekében az alulterhelés és a túlterhelés is egyformán kerülendő, soha ne terheld túl magad, és figyelj arra is, hogy biztosítsd tested számára az elegendő mozgást!

A nyaki csigolyák fájdalmai esetén gondolkodásod, nézeteid, fix nézőpontjaid, dogmatikus világnézeteid okozhatnak problémát. Olyan dolgokra gondolok, amikhez nagyon ragaszkodsz, és nem tudsz, vagy nem akarsz tőlük megválni. Amennyiben mereven ragaszkodsz egy bizonyos nézőponthoz, világnézethez, szokásrendhez, és teljesen elzárkózol más nézőpontok elől, akkor a fejedet – gondolkodásod központját – tartó csigolyáid is ugyanolyan merevvé, nehezen mozdíthatóvá válnak.

A háti csigolyák az érzelemvilágot és az emberekkel, a külvilággal való kapcsolatot szimbolizálják. Lehetséges, hogy meg akarsz felelni valakinek, vagy valaminek, talán a munkahelyen, vagy családod körében, és ezért gyakorta nem állsz ki valódi véleményed, álláspontod, meggyőződésed mellett, sőt inkább elvállalsz olyan dolgokat, melyeket igazából nem is akarsz megtenni. Ezzel rendszeresen túlterheled magad, és lemondasz saját belső igényeidről, szükségleteidről. Hátad felső-középső része pedig meggörbül, görnyedté válik a nagy teher alatt.

Az ágyéki szakasz – ami a derék területe – az akaratvilágot tükrözi. A keletkező fájdalom súlyos esetekben az idegpályák mentén kisugárzik az alsó testtájakra, a lábakra és a húgyhólyagra is, esetleg a belekre. Terveid, szándékaid, vágyaid, s e mellett egzisztenciális szorongásod itt, e területen: deréktájon mutatkozik meg.

Párhuzamba állítva: csigolyáid nyomást helyeznek a porckorongokra, a nyomás alól ki kellene szabadítani azokat szorult helyzetükből. Feladatod így mutatkozik meg, a sokszor szinte mozdulatlan, bénult helyzetedből – amikor a fájdalom olyan erős, hogy még a mozgásteret is beszűkíti – el kellene lazulnod. Kérdés, hogy képes vagy-e rá?

Lábaid, állóképességed, önállóságod, állhatatosságod, és ezekkel kapcsolatosan az előrejutásod, felemelkedésed témája hangsúlyozottan előtérbe kerül. Sokszor el kell viselni a nyugalmat –kicsit háttérbe szorítva ezzel magad- a derékfájdalom ellazítása érdekében, azért, hogy a fájdalmas terület gyógyulhasson.

Van, hogy egy fájdalmas területet csak külső segítséggel lehet újra mozgékonnyá, egészségessé tenni.
Ha jobb közérzetre, testi – lelki megújulásra, feltöltődésre vágysz, élj a lehetőséggel, és vedd igénybe több éves tapasztalatomat, amit a shiatsu segítségével szívesen átadok Neked!