Mivel tehetem jobbá a közérzetemet ősszel?

Mivel tehetem jobbá a közérzetemet ősszel?

„Tar ágak-bogak rácsai között
kaparásznak az őszi ködök,
a vaskorláton hunyorog a dér.”

Nyárutó, vénasszonyok nyara. Még nyomokban itt a nyár, de az éjszakai és a reggeli hűs szél már az ősz koppanásait jelzi. Koppannak a lehulló diók is a kerti padra érkezve, s enyhe melankólia borzolja a nyári emlékeket. Még kék az égbolt, de egyre sűrűbb felhők lepik, s ernyőnkön leperegnek az elmúlás könnyei.

Bizony, új korszak, új időszak köszönt be életünkbe, mely változással jár. A shiatsu tanában az Öt Elem közül elérkezett a Föld – Elem ideje, ami augusztus közepétől szeptember 21-ig tart.
Testünkben ez a Gyomor, és a Lép-hasnyálmirigy érintettségét jelzi.
Fokozottan adódhatnak problémák most e területeken.

A reggeli órákban erőteljesebb energetikai működésbe lépnek e testtájak, a gyomor 7:00-9:00 között, míg a lép 9:00-11:00 között aktív. Érdemes tehát a reggeli étkezést is erre az időszakra tenni.

Hogyha gyomor-energiánk alulműködik, annak pszichikai jelei is vannak. Az ilyen emberek gyakran mogorvák, szeszélyesek és hajlamosak sokat rágódni egy problémán. A sok sav jelenléte arcukon is megjelenik: szó szerint savanyú képet vágnak. Szenvednek az élettől, hiányzik belőlük az önbizalom. Ez akár teljesítmény-kényszer formájában is jelentkezhet, úgy érezheti, az élet mostoha, s ő nem kapja meg azt, ami neki járna.

Akinek túlműködik a gyomor energiája, hajlamos lehet az evés túlzásba vitelére, még akkor is, ha nincs étvágya. Bőre érdes, száraz. Nők esetében krónikus kismedencei problémák adódhatnak. Hatalmas ambíciói vannak, esetleg habzsolja az életet. Szüntelenül hajt, érzelmeiben szélsőséges. Ezek akár lehetnek korunk stresszes életviteléből adódó menedzser-betegségek is.

Hogyha úgy gondoljuk, hogy ez teljesen „normális”, és elhanyagoljuk érzelmeinket, mondván ezekkel a dolgokkal együtt lehet élni, és gyomorfájásunk úgyis hamarosan elmúlik, akkor a gyomor nyálkahártya előbb-utóbb begyullad, mely sok egyéb kellemetlen testi tünetet eredményezhet.
Hogyha hurutos problémát észlelünk magunkon, figyeljük meg gyomrunk állapotát. Gondoljuk végig, vajon a túlevés okozhatta-e, esetleg alkoholfogyasztás? Talán a dohányzás révén a nikotin került a gyomrunkba?

Hogyha lehet, tartsunk 1-2 napos léböjtöt, mely során szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz. Fogyaszthatunk édesgyökér teát, ami nyugtatólag hat a gyomorra. Jó még a cickafark, a citromfű, vagy a kamilla is.
Reggel és este légzőgyakorlatok segítségével könnyíthetjük gyomrunk működését, mely 20 ismétlésig tartó, mély hasi légzés legyen.

Fájdalmak esetén használhatunk homeopátiás szereket is:
Belladonna, vagy Acidum sulphuricum D6-os higításban; vagy Phosphorus C9.
Komolyabb baj esetén természetesen keressünk fel homeopata szakembert!

Mindenképpen figyeljünk oda a rendszeres étkezésekre, és tartsunk legalább heti 1 böjtnapot! S, ha a házi praktikák közül egyik sem hozott tartós javulást, keressük meg a közelünkben dolgozó shiatsust! A kezelések rendszeres igénybevétele ez esetben is segítséget jelenthet!

Így zajlik nálam egy kezelés. A képen a gyomor meridián kezelése látható. A pontozott vonal a meridián lefutását jelzi.