Titok, mely nélkül nincs boldogság

Titok, mely nélkül nincs boldogság

A shiatsu masszázsok alkalmával a vendégeim olykor megkérdik:

‘Jajj, hogy bírod? Nagyon elfáradtál?’

Ilyenkor hosszadalmas, és unalmas, mindenesetre időrabló lenne belekezdeni abba, hogy mit nyújt nekem egy ilyen kezelés. Mit kapok, amikor adok? Ne aggódj, nem foglak szakzsargonnal vagy az akupresszúrás pontok elnevezésével terhelni! Amiről mesélni szeretnék, az a dolog, amit te is biztosan többször átéltél már életed során: a flow élmény.

Mit hívunk flow élménynek? Alapvetően ez egy pszichológiai fogalmat jelölő tudományos kategória, melyet Csíkszentmihályi Mihály professzor alkotott meg. Azt azonban talán nem tudtad, hogy már az ógörög nyelvben is volt erre szó!
Eudaimonia: ez az, melyet a legmagasabb fokú emberi boldogságnak nevezünk, amely eredetileg azt jelenti, hogy egy jó szellem által megszállva. Vagyis arra az állapotra utal, amikor egy külső természetfeletti kreatív erő gondját viseli az embernek. (Ezt Elizabeth Gilbert Big Magic c. könyvében olvastam, és egyből ráismertem az általam megélt állapot esszenciájára).
Amikor dolgozom, tehát shiatsu masszázst adok egy vendégemnek, akkor a kezem olyanná válik, mintha magától mozogna. Természetesen, mielőtt önálló életre kelne, már eltöltött bő 3 évet a képzéseken, és közel 10 éve gyakorolja a shiatsu masszázstechnikákat, így hát hagyom, had menjen. A kezelés során az általam átélt élmény rendkívül intenzív. Olyan, mintha én magam nem léteznék, nem a rutin, vagy a megszokás mozgat. Belekerülök egy megfoghatatlan, egotlan állapotba, és hagyom, hogy magával vigyen.

Csíkszentmihályi könyvében egy hegymászó így írja le ezt az állapotot:

Olyan zen-érzés, mint a meditáció vagy a koncentráció. Fontos, hogy gondolataid végig egyfelé irányuljanak, mert nem feltétlenül jó, ha az ego túlságosan összefonódik a hegymászással. Amikor a cselekvés automatikussá válik bizonyos értelemben az egótól is mentesül. Valahogy mindig a jó dolgot csinálod anélkül, hogy gondolkodnál rajta vagy egyáltalán csinálnál valamit… Csak úgy megtörténik minden, és mégis összefogottabb vagy, mint valaha.

És, képzeld, ez maga az Eksztázis, mely igazából azt jelenti, hogy az ember egy alternatív valóságot él meg. Ezt átélve a shiatsu masszázs szinte kifolyik a kezeim közül.

S, hogy én hogyan érzem magam közben, és miért nem fáradok el? Mert, mikor valakit ennyire lefoglal valami újnak a megalkotása – a kezelés kivitelezése, az energia pályák minőségének figyelése, a mozdulatok ritmusos egymásra hangolása, táncba hívása – akkor nincs kapacitásom arra, hogy figyeljem a testem működését, vagy esetleg az otthoni gondokon rágódjak. Ilyenkor a fáradtságot, fájdalmakat, vagy éhséget, szomjúságot sem érzékelem.

Csíkszentmihályi prof. szerint a test megszűnik létezni, mint ahogy az identitás is törlődik a tudatból, mert nincs kapacitás arra, (ahogy senkinek sincs), hogy egy időben rendkívül jól csináljon valamit, ami rengeteg koncentrációt és figyelmet követel és közben azt is érezze, hogy ő maga létezik.

Tehát ilyenkor a létezés átmenetileg szünetel.

TE is elérheted a flow állapotot!

Munkád során, mikor erősen koncentrálsz valamire, amit szeretsz, és minden figyelmedet leköti a feladat végzése, oly mértékben, hogy szinte eksztázisba kerülsz általa.

Ha mind a kihívások szintje,mind a készségek szintje az átlagosnál magasabb, és amikor azt csinálod, amit igazán szeretsz csinálni.

Vagy alkotó tevékenységed közben, mikor kreatív önkifejezésed szárnyra kap, és kezed, elméd teljes összhangban pontosan tudják, mit tesznek majd a következő pillanatban. Az áramlás folyamatos, az idő megszűnik, s te érzed, hogy valami hatalmasabbnak a része vagy.
Ezek azok a pillanatok, melyeket én magam is nagyon szeretek, s ezekért a pillanatokért alkotom meg újra és újra a kezeléseim során a személyre szabott shiatsu masszázst, melyet sok szeretettel és figyelemmel nyújtok át vendégeimnek!